Hvorfor skal der tre vurderingsmænd til at vurdere min lejlighed?

Spørgsmål:

Kære Claus Clausen. I vedtægterne står der, at jeg skal have vurderet min lejlighed af en vurderingsmand udpeget af bestyrelsen. Nu viser det sig, at der skal hele tre vurderingmænd på. Kan det være rigtigt?

Kære … Tak for din mail. Det er rigtigt, at det i følge § 14, stk. 4 i vedtægterne er en af bestyrelsen udpeget vurderingsmand, der skal vurdere din lejlighed. Den vurderingsmand, som bestyrelsen har valgt, Lejlighedsvurdering.dk har ikke en autoriseret elektriker eller autoriseret VVS tilknyttet, og Lejlighedsvurdering.dk´s vurdering omfatter derfor ikke el- og vvsinstallationer. Til at vurdere disse installationer for forbedringer eller mangler har bestyrelsen udpeget Ny-el til elinstallationerne og Poul Martinsen, som bor i ejendommen, til VVS-installationerne. Der findes vurderingsmænd, der favner både de almindelige forbedringer og mangler og el- og vvs-installationer, men i praksis er det tre forskellige personer (formentlig som følge af autorisationskravene), der laver vurderingerne, og prisen er ikke nødvendigvis billigere end den, som en andelshaver i A/B Saga G typisk betaler for de tre vurderinger.

Der findes foreninger, hvor man kun skal have lavet VVS- og EL-syn, hvis vurderingsmanden konkret vurderer, at der måske kunne være et problem. Bestyrelsen vil kunne beslutte, at praksis skal være sådan. Risikoen for efterfølgende mangelssager vil dog alt andet lige være højere, da der naturligvis er en grund til, at man skal have en særlig uddannelse for at lave el- og vvs-arbejde.

Desværre skal det også her nævnes, at selv om bestyrelsen med ovenstående procedure garderer sig bedst muligt imod, at sælgere efterfølgende mødes med mangelskrav og evt. retssager, så er den risiko altid til stede, da ingen af de tre vurderingsmænd laver “ødelæggende” indgreb, hvilket for mange manglers vedkommende kan være nødvendigt, hvis de skal opdages.